Rafael AlvaradoLima’s cockfighting arena garden

When Catherine asked me about this garden in Lima, I had no idea about it. How funny to learn about an outstanding project which is just next to me from someone who is in another continent.

[Desplazarse hacia abajo para leer esta historia en español – scroll down to read this story in Spanish]

Cockfighting arena garden. Design Nikolás Briceño

Cockfighting arena garden. Design Nikolás Briceño

Visiting Nikolás Briceño´s practice, the designer of this particularly interesting garden, was an enriching experience. How comforting it is to learn that there are architects who do what they think, and even more to learn that what they think is in the right way.

My first question was about the use and purpose of this designed garden. It was built as an open space for the business offices and workshops of a local family in Lima. It sounded cleverly interesting that the meeting place for clients and visitors would be this garden.

Cockfighting arena garden. Design Nikolas Briceño

Cockfighting arena garden: a meeting place for the family’s clients and visitors, and a memorial to their father.

Nikolás was quite familiar with the client, a lady representing the rest of the sibling owners of this place. She knew the businesses and workshops were important for them, as they grew up along with this, as part of the family history, all created by their father. This man, as founder of these family businesses, had passed away a few years before. The client wanted to have a garden that could bring his spirit into it.

This was Nikolás’ challenge and brief; the perfect opportunity to design a memorial garden. Nikolás discovered that this place was built on purpose as a private cock fighting arena inside the big family house. The important business man also loved this traditional Peruvian leisure activity, a hobby with a strong spirit involving nature, death and passion. The clue to the approach was there – to bring these memories and emotions, so particular of the family head, forward to this day.

Cockfighting arena before

Cockfighting arena before

Cockfighting arena before

Cockfighting arena before

The architect decided to keep the shape and proportion of the former arena, reshaping the sides of the old seats into graded pathways and stairs to walk along and discover new views. He proposed replacing concrete with stone and lush vegetation, opening the view into the city landscape and including a discrete waterfall to encourage meditation. The client was fascinated with his ideas, and everything was to be done. This lady was much interested in meditation and soul wellness, wanting to express the balance in yin and yang in the garden, another idea Nikolás took into his design.

Plan for Cockfighting arena by Nikolas Briceño

Plan of the garden design incorporating the yin and yang symbol.

Section B-B for Cockfighting arena garden. Design Nikolás Briceño

Section B-B for Cockfighting arena garden. Design Nikolás Briceño

Section plan A-A for Cockfighting Arena garden.

Section plan A-A for Cockfighting Arena garden.

The result is impressive and a highly detailed design, carefully thought and built. Pictures tell better than me the quality of the space.

The planting palette was chosen by Nikolás and includes groups of Murraya paniculata as a good contrast to the bold stone retaining walls and Ficus repens to partially green these walls. Some Callistemom sp. create a background, clusters of Pennisetum alopecuroides and of Pennisetum setaceum `Rubrum´ add variety to the different garden levels, solemn Cupressus sempervirens surround the lower ground in perfect geometry and a single typical Peruvian Schinus molle stands alone on a side of the lower lawn.

Cockfighting arena garden. Design Nikolas Briceño

The design retained the shape and proportion of the former arena, reshaping the sides of the old seats into graded pathways and stairs.

The new garden fulfils both the designer and client expectations, a nice and satisfying experience!

Cockfighting arena garden. Design Nikolas Briceño

Concrete was replaced with stone and lush vegetation

[See more: 2.8 I Nikolás Briceño arquitecto on Facebook]

Nikolás Briceño

Nikolás Briceño

 

El jardín del coliseo de gallos

Cuando Catherine me preguntó sobre este jardín en Lima, no tenía idea acerca de él. ¡Qué gracioso enterarse de este notable proyecto que se encuentra tan cerca de mí a través de alguien que está en otro continente!

Visitar el estudio de Nikolás Briceño, el autor de este particularmente interesante jardín fue una experiencia enriquecedora. Qué agradable es saber que hay arquitectos que hacen lo que piensan y aún más lo es saber que lo que piensan está en el camino correcto.

Mi primera pregunta fue acerca del uso y propósito de este jardín. Fue construido como un área libre para las oficinas y talleres de una familia local limeña. Me pareció muy interesante e inteligente que el lugar de reunión de clientes y visitantes sea este jardín.

Nikolás estaba ya familiarizado con la cliente, una señora que representaba al resto de hermanos propietarios de este lugar. Ella sabía que los negocios y talleres eran importantes para ellos, pues habían crecido con ellos como parte de la historia de la familia, todo ello iniciado por su padre. Este señor, fundador de los negocios familiares, había fallecido unos años antes. La cliente quería tener un jardín que pudiera llevar su espíritu.

Éste fue el reto y el requerimiento para Nikolás, la oportunidad perfecta para diseñar un jardín memorial. Nikolás descubrió que este lugar había sido construido expresamente como un coliseo de gallos dentro de la gran casa familiar. El importante hombre de negocios también era amante de esta tradicional actividad de recreación peruana, una afición con un fuerte sentimiento que involucra a la naturaleza, la muerte y la pasión. La clave para abordar el diseño estaba allí, traer estas memorias y emociones tan propias del jefe de familia de vuelta a la actualidad. El arquitecto decidió mantener la forma y las proporciones del antiguo coliseo, remodelando los lados de lo que fueron las antiguas tribunas convirtiéndolos en rampas para caminar y descubrir nuevas vistas, remplazando el concreto con piedra natural y vegetación exuberante, abriendo una vista hacia la ciudad e incluyendo una discreta caída de agua para incentivar la meditación. La clienta estaba fascinada con las ideas, todo tenía que hacerse realidad. Esta señora estaba también muy interesada en la meditación y en el bienestar del espíritu y quería representar el equilibrio entre el yin y el yang en este jardín, lo que fue otra idea que Nikolás incorporó a su diseño.

El resultado es impresionante. Un diseño con gran detalle, cuidadosamente pensado y construido. Las fotografías pueden decir mejor que yo acerca de la calidad de este espacio. La selección de plantas fue elegida por Nikolás que incluye macizos de Murraya paniculata haciendo buen contraste con los fuertes muros de contención de piedra, Ficus repens para cubrir parcialmente estos muros, algunos Callistemom sp. que crean un fondo, macizos de Pennisetum alopecuroides y de P. setaceum `Rubrum´ agregan variedad a los diferentes niveles del jardín, solemnes Cupressus sempervirens rodean el primer nivel en perfecta geometría y un sólo ejemplar del árbol típicamente peruano Schinus molle se ubica solitario a un costado del césped.

El nuevo jardín llena las expectativas tanto de la cliente como del proyectista, una hermosa y satisfactoria experiencia.

Rafael Alvarado
Arquitecto del Paisaje

 

Like this post? Why not share it with a friend?


Rafael Alvarado

About Rafael Alvarado

Rafael Alvarado is a landscape architect based in Lima, Peru. His landscape architecture company e-scape works on both residential and commercial projects, designing site-specific landscapes that are functional, ecologically sustainable and aesthetically pleasing.

5 thoughts on “Lima’s cockfighting arena garden

  1. Kerry Macdonald on said:

    Can you visit this garden when in Lima?

    • Dear Kerry, it is a private property I am afraid. Still you can contact the architect and ask for a visit.

  2. I love the way this garden reads in plan view, with that distinct yin-yang outline but also the very elegant lines in elevation too. What a good design decision it was to have the access by a ramp that sweeps down around the outside of the circle, rather than steps leading straight into the circle.

  3. Yue Zou on said:

    Love your writing! Good work!

    • Thank you dear Yue! How nice you are reading this blog, there are lots of interesting posts for us, landscape lovers!

Leave a Reply (no need to register)